Yhteystiedot

Paraisten seurakuntayhtymä

Kirkkoesplanadi 3
21600 Parainen

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Norrskatan saari sijaitsee Korppoon pääsaaresta pohjoiseen. Saareen saavutaan lossilla Turku-Maarianhamina-Tukholma-väylän yli. Norrskata oli viime vuosisadan alkupuolella varsin taajaan asuttu, ja paikallisväestö haaveili oman, itsenäisen seurakunnan perustamisesta. Tuo seurakunta olisi muodostettu Norrskatan ja lähiympäristön lisäksi vielä eräistä naapurikuntien Houtskarin, Iniön, Nauvon ja Velkuan saarista. Vuonna 1911 muurattiin saaren ensimmäisen kirkon perustukset, mutta rakennustyöt keskeytyivät melko pian. Pari vuosikymmentä myöhemmin olivat haaveet oman seurakunnan perustamisesta lopullisesti kariutuneet, mutta oman kirkon rakentaminen pääsi jälleen vauhtiin. Uusi kirkko valmistui vuonna 1934. Kirkon kellotapuli rakennettiin vuonna 1955.

Kirkko rakennettiin täysin norrskatalaisten voimin ja monet sisustuksen yksityiskohdat ovat saarelaisten suunnitelemia ja toteuttamia. Myös kirkon votiivilaivan tehtävää hoitava alus liittyy saaren historiaan: pienoismallin esikuvana on Giro-niminen priki, joka rakennettiin vuonna 1868 Norrskatan Havträskin kylässä ja purjehti kolmen vuosikymmenen ajan ympäri maailmaa Havträsk kotisatamanaan. Pienoismallin on valmistanut dipl.ins. Kurt Michelsson - itse Giro-prikin ensimmäisen varustajan tyttären pojan poika - joka lahjoitti laivan Norrskatan kirkolle vuonna 1986.

Alttaritaulu valittiin saarelaisten järjestämän luonnoskilpailun perusteella. Kilpailuun jätettiin aikoinaan useita ehdotuksia, jotka kaikki on ripustettu kirkon seinille. Kilpailun voitti Axel von Haartmanin taulu, joka kuvaa kuinka Jeesus saarnaa veneestä Genesaretin järvellä. Urut ovat Suomeen muuttaneen tanskalaisen urkurakentajan Jens Alexander Zachariassenin valmistamat. Urut rakennettiin aikoinaan Houtskarin kirkkoon, josta ne ostettiin Norrskataan vuonna 1954. Kirkon Zachariassen-urkuja pidetään maanlaajuisesti merkittävänä soittimena.

Norrskatan kirkko on avoinna vieralijoille ja yksityistä hiljentymistä varten kesä- jai heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-18.

 
  • View this layer in Google Earth Kyrkor och kapell
  • View this layer in Google Earth Kirkot ja kappelit
 
 
© 2018 Pargas kyrkliga samfällighet / Paraisten seurakuntayhtymä
Planning & design: SydWeb