Yhteystiedot

Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta

Kirkkoesplanadi 3
21600 Parainen

Puhelin: 040 312 4420
Fax: (02) 4547 755
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Tulosta Sähköposti

Lähetystyö

Voit tukea Hanna London työtä suoraan Suomen Lähetysseuran kampanjatilin kautta:

Danske Bank IBAN FI38 8000 1400 1611 30

Viitenumero 1074 3830 1419 2562

Seurakuntamme uusi nimikkolähetti on on Hanna Londo. 36-vuotias Hanna toimii diakoniatyön koordinaattorina Morogoron hiippakunnassa Tansaniassa. Hän on kotosin Hausjärveltä mutta työtehtävät ovat jo aiemmin vieneet häntä eri puolille Suomea ja maailmaa. Koulutukseltaan hän on sosiaalityön- ja kehitysyhteistyön maisteri, sosionomi ja kirkon nuorisotyönohjaaja. Hannan perheeseen kuuluu tansanialainen aviomies Dennis sekä perheen kaksi lasta; Lucas (7v.) ja Amanda (5v.)

Työkauden on suunniteltu kestävän 24 kuukautta ja palvelusopimus tehtiin Suomen Lähetysseuran kanssa 11.5.2017.

 

Habari za leo, Tervehdys Tansaniasta!

 

Seurakuntamme edellinen nimikkoperhe; Sara ja Prakash Dhakal palasivat Suomeen kesällä 2017 sopimuskauden päätyttyä.

Syksyn 2016 uutiskirje lähettiperheeltä:

Sara ja Prakash Dhakal 3/ 2016 28.9.2016

Syysterveiset Kathmandusta!

Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan.

Heinäkuun ja elokuun alun olimme Suomessa, teimme kaksi nimikkoseurakuntavierailua ja kävimme lääkärintarkastuksissa. Silloin Sara kävi hengitystesteissä, joissa selvisi, että keuhkoissa ei ole vikaa, joten pitkäkestoinen ja kova yskä johtuu pääsääntöisesti Kathmandun saasteista ja pölystä. Sara sai yskän hoitoon astmalääkkeet. Vietimme antoisan ja rentouttavan, mutta aktiivisen loman tavaten rakkaita perheenjäseniä ja ystäviä. Juhlimme myös Nean yksivuotissyntymäpäivää Suomessa. Täällä on taas työ ja arki kiireineen ja haasteineen alkanut. Mukavaa kuitenkin olla takaisin kotona omissa rutiineissa. Niko rakastaa kouluaan ja ystäviään siellä. Nea on hyvin eläväinen ja onnellinen tyttö. Molemmat lapset ovat terveitä ja tunnemme olomme siunatuiksi. Kiitos rukouksistanne!

Nepalin tärkein kansallisjuhla Dashain lähestyy ja odotamme sitä innolla. Se on vuosisatoja vanha juhla, milloin perheet kokoontuvat yhteen juhlimaan sitä. Kansallisena juhlana sen juuret ovat hindulaisuudessa, mutta kaikki kansanryhmät ja uskontokunnat juhlivat sitäomalla tavallaan. Se on juurtunut kansan elämään.

Työssä merkittävää viime aikoina on ollut Prakaksen työnkuvan muutos. Hän työskentelee nyt enemmän Lähetysseuran toimistolla. Uutena vastuualueena hänellä on sisällyttää vammaistyön näkökulma ja työllistäminen kaikkiin kehitysyhteistyöporjekteihimme. Lisäksi, on ilmennyt tarve vaikuttamistyöhön mielenterveystyössä täällä, minkä työnkuvausta hän kehittää yhdessä työkavereiden kanssa. Samaan aikaan hän työskentelee myös Forward Lookingilla, jossa tämä vuodenaika on kiireistä. Siellä on samaan aikaan meneillä loppuvuoden suunnitemien toimeenpano ja tulevan vuoden suunnitelmien teko.

Osa työtämme on myös vieraiden vastaanottaminen Helsingin toimistolta Nyt meillä oli ilo vastaanottaa Tero Norjanen, ulkomaanosaston apulaisjohtaja tänne. Olemme olleet kiireisiä hänen perehtdyttämisessä työhömme ja hän on kartoittanut, miten voi parhaiten tukea meitä Suomesta käsin. Odotamme syksylle myös muita Lähetysseuran työntekijöitä (ja omia ystäviä) vieraaksi.

Prakash näkyy myös Nenäpäivä-showssa kertomassa työstämme Yle TV2:llä 11.11. tänä vuonna, muistakaa katsoa!

Saran työ

Tämänhetkinen harjoittelijamme Lauri Kähkönen opiskelee teologiaa ja kehitysmaatutkimusta yliopistossa ja on tehnyt harjoitteluaan kehitysyhteistyön puolella. Hän on työmme yleisperehdytyksen jälkeen työskennellyt osittain kumppanijärjestössämme Sanjalissa, osittain toimistollamme. Kenttämatkallaan, joka kohdistuu kauas Länsi-Nepalin lääneihin, hän tutustuu Sanjalin eri projekteihin ja kerää materiaalia myös opinnäytetyöhönsä. Minulla on ilo myös päästä mukaan kenttämatkalle tutustumaan työhömme tarkemmin!

Maan poliittinen tilanne on vielä sekava, jälleenrakennustyössä on tapahtunut hyvin vähän edistystä. Poliittiset puolueet eivät ole hyvässä yhteistyössä niinkuin heidän pitäisi olla työstääkseen tätä haastetta tehokkaasti. Hallituksessa on muutoksia joka tekee tilanteesta vielä sekavamman. Uuden perustuslain toimeenpano on suurin odotus nepalilaisten elämässä tällä hetkellä.

 

Rukousaiheita:

- perheen terveys, erityisesti Saran pitkään jatkunut yskä

-Lähetysseuran ja sen kumppanijärjestöjen työ Nepalissa

-Nepalin poliittinen tilanne

Yhteystietomme: Prakash ja Sara Dhakal c/o FELM G.P.O.Box 8975 E.P.C. 2250 Kathmandu, Nepal Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lähetystyön tukiryhmä:

Gunnelius Liisa, Hiltunen Pirjo (pj), Heino Tuula, Kauppi Hannele, Lehtovaara Ulla (diak.),  Selin Ritva, Sundqvist Tea, Virtanen Aila, Kaanela Soile (varaj.), Karlsson Tarja (siht.).

_____________________________________________________________________________________________________

Tässä seuraavaksi otteita lähetysperheen uusimmasta kirjeestä. Kaikkia kuvia en saa liitettyä. Jos haluat oman lähettäjäkirjeen, ota yhteys seurakuntasihteeriin, p. 040-3124 420 tai tilaa uutiskirje osoitteesta: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sara ja Prakash Dhakal

2/ 2016                                                                                                                                                                       28.6.2016

Kesäterveiset Kathmandusta!

Kiitos jälleen kaikista muistamisista ja rukouksista, ne kantavat meitä täällä arjen pyöristyksessä! Ilma täällä oli keväällä kuiva ja kuuma, nyt kostea ja kuuma. Sadekausi on alkanut, ja kadut lainehtivat lähes päivittäin. Meillä on kaikki hyvin, olemme nyt molemmat töissä ja lapset ovat tyytyväisiä ja terveitä. Tosin heitäkin kuumuus väsyttää ja rasittaa. Nikon koulu sujuu hyvin, ja Nea on viihtynyt hoitajansa Sunitadidin (joka on ollut meillä osa-aikaisena kotiapulaisena jo 1 ½ vuotta) kanssa Saran puolipäiväiset työpäivät. Äitiyslomani aikana saimme myös viettää ihanaa aikaa vieraiden kanssa. Hyvä työkaverimme Kaija Grundell Taiwanilta vieraili luonamme. Sen jälkeen siskoni, tätini ja Äitini viettivät täällä viikon, jolloin matkustimme yhdessä Chitwanin luonnonpuistoon. Sen jälkeen Äitini jäi vielä kolmeksi viikoksi, jolloin hän tapasi ensimmäistä kertaa Prakashin vanhemmat heidän kotikylässään Sindhulissa. Se oli ikimuistoista ja virkistävää aikaa!

Prakashin vanhemmat, Pradip ja Bhawani Dhakal ja äitini Marketta Kiviharju Sindhulissa

Saran töihinpaluu

Palasin töihin toukokuun puolessavälissä. Teen päivittäin puolikasta päivää, koska se sopii Nean rytmiin parhaiten ja imetyksen jatkaminen on helppoa. (Nea syö myös jo todella hyvin kiinteää ruokaa, mutta juomaksi parhaiten kelpaa  äidinmaito. - Alla kuvassa apulaisemme [didimme] Sunita Rajthala ja Nea) Töihin paluu oli aluksi hämmentävää, mutta nyt olen saanut tulevien harjoittelijoiden suunnitelmat ja muut työtehtävät ja rutiinit hyvin työparini kanssa käyntiin. Nyt kesällä meillä ei ole harjoittelijoita, joten olen myös saanut mukavan pehmeän laskun työntekoon. Töihinpaluu on ollut hyvää vastapainoa kotona ololle, vaikka sekin sujui mukavasti täällä olleiden äitiryhmien, rukouspiirin ja vauvamuskareiden siivittämänä. Osa-aikaisen työni ansiosta olen myös pystynyt jatkamaan aloittamaani vauvamuskarin ohjaamista. Edellinen ohjaaja on pian lähdössä pois maasta, ja halusi antaa kapulan jo eteenpäin, joten sitä oli helppo jatkaa.

Tiimimme on kokenut viime kuukausien ja vuoden aikana suuria muutoksia. Elokuussa uutena kehitysyhteistyö-koordinaattorinamme aloitti Teressa Juhaninmäki. Hänen miehensä, Janne Juhaninmäki toimi sijaisenani äitiyslomani ajan. Nyt Janne hoitaa kummityön koordinaattorin sekä tiedottajan tehtäviä, sillä kollegamme Anni ja Heikki Takko ovat siirtymässä Lähetysseuran työhön Senegaliin. Mielenterveystyön neuvonantajamme Raija Kiljunen jäi keväällä pois töistä työuupumuksen takia ja palasi Suomeen. Hän jatkaa elokuuhun asti kotimaan työssä. Juha ja Elina Lind toivotettiin tervetulleeksi myös Forward Lookingilla.

Lisäksi aluepäällikkömme Ben Westerlingin eläkkeelle jäämisen johdosta saimme toukokuun alussa tänne Juha ja Elina Lindin hoitamaan aluepäällikön (Juha) ja kirkollisen työn koordinaattorin ja tiedottajan (Elina) tehtäviä Maria Westerlingin siirtyessä Lähetysseuran Suomen toimistolle töihin. Vietimme toukokuun lopussa sekä Westerlingien että Takkojen haikeita läksiäisiä. Westerlingit lähtivät pian sen jälkeen ja Takot nyt kesäkuun lopussa. Töihinpaluu on siis kaiken muun lisäksi ollut jännittävää siksi, että nyt Prakash on ainut tiimin jäsen, joka ei ole vaihtunut/poistunut äitiyslomani aikana.

Prakashin työ

Paljon on tapahtunut. Forward Lookingissa on rakenteellisia muutoksia. On palkattu uusia työntekijöitä ja nimitetty myös hallitukseen vammaisia henkilöitä. Uusien työntekijöiden myötä FL:n henkilökunnasta on nyt puolet vammaisia, tehden järjestöstä ensimmäisen, jossa heidän osuutensa henkilökunnasta on niin suuri.

Olemme kehittäneet oppisopimuskoulutusta ja harjoittelijaohjelmaa FL:ssa. Tällä hetkellä meillä on 18 oppisopimuskoututettavaa. Lähetysseura on myös palkannut yhden koulutetun toimistollensa kirjanpito- ja toimistoassistentiksi. Lähetysseuran muutkin kumppanit ovat ottaneet vammaisia henkilöitä oppisopimuskoulutukseen. Toivottavasti heistäkin tulee henkilökuntaa!

Harjoittelijamme Edit Wentin piti Forward Lookingilla englannin kurssin kapasiteetin vahvistusohjelman puitteissa. Kurssi oli onnistunut ja lisäsi kurssilaisten itsevarmuutta englannin puhumisessa.

Tavallisen työn lisäksi Prakash on ottanut osaa AIN:n, Nepalin kansainvälisten järjestöjen liiton vammaistyön kokoukseen. Viime aikoina, Lähetysseura on ottanut osaa esteettömien mallivessojen rakentamiseen Kathmandussa. Vessojen ajatus on näyttää miten esteettömiä vessoja rakennetaan. Kiinnostuneet voivat mennä paikan päälle ja oppia rakentamaan niitä. Myös, vessoilla on kestävyyssuunnitelma. Siihen kuuluu, että vammaisten henkilöiden järjestö, DPO pyörittää kahvilaa puhtaan ja esteettömän vessan vieressä.

20.-26.6. Prakash liittyi FL:n kenttämatkalle Intiaan oppimaan vammaistyöstä. Se oli mahtava mahdollisuus tutustua Dehradunin kaupungissa tehtävään työhön. Niin monia opittuja ideoita ja työkäytäntöjä tullaan soveltamaan tulevaisuudessa.

(Kuvatekstejä:)

'Olen Sabina Parajuli, 25 vuotta. Olen pian päättämässä kaupallisten aineiden maisterin opintojani (MBS). Sain tukea Lähetysseuran kumppanijärjestön stipendiohjelmasta Forward Lookingilta opintoihini ja myöhemmin sain tehdä OJT-oppisopimuskoulutuksen Lähetysseuran Nepalin toimistossa DEP-vammaisten voimaannuttamisohjelman alla. OJT antoi minulle mahdollisuuden harjoittaa koulussa oppimiani taitoja. Nyt koulutuksen päättymisen jälkeen sain aloittaa kirjanpito- ja toimistoassistenttina samassa toimistossa. OJT antoi minulle mahdollisuuden tutustua ihaniin ihmisiin ja lopulta unelmatyön. Olen todella ylpeä ja onnellinen saadessani työskennellä Felm:ille ihanien ihmisten kanssa. Olen kiitollinen saamastani tuesta sekä töissä että aikaisemmissa opinnoissani. Kiitos!'

' Olen Bipana Oli, 23 vuotta. Sain tietää Forward Lookingin vammaistyöstä tietokonekoulutuksen kautta. Olen niin kiitollinen, että minulle tiedotettiin järjestöstä elämäni todella vaikeina aikoina. Kun sairauteni (halvaantuminen) kulut ylittivät varamme, perheeni hylkäsi minut. Heillä ei ehkä ollut muuta vaihtoehtoa. Nyt sain stipendin FL:sta elämiseen ja opiskeluun. Voin todella hyvin. Opintojeni päättämisen jälkeen unelmoin kirjanpitäjän työstä. Kiitos unelman ja toivon mahdollisuuden tarjoamisesta elämääni!'

Kumari Pushpa Rokaya, 25, Sukmaya Rasaili (kesk), 22, ja Junga Bahadur Dangi, 32, saivat orientaation Forward Lookingilla aloittaessaan siellä uusina työntekijöinä. Kaikki kolme uutta työntekijää ovat fyysisesti vammaisia henkilöitä. Näiden uusien kasvojen myötä FL:stä, Lähetysseuran vammaistyön kumppanista tulee Nepalin ensimmäinen kansalaisjärjestö, jonka henkilökunnasta puolet ovat vammaisia henkilöitä. Olen ylpeä työstämme!

Nepalin poliittinen tilanne

Viime vuonna Nepal on nähnyt paljon epätoivoa, henkien menettämistä, puutetta ja poliittisen myllerryksen jatkumista. Kun kansainvälinen yhteisö on tehnyt parhaansa auttaakseen Nepalia toipumaan ja nousemaan, valtion aloitteet ovat olleet hitaita ja tehottomia. Poliittisen ilmapiirin tulevaisuus näyttää vielä painostavalta ja epävarmalta, kun suurimmat poliittiset puolueet ovat jakautuneita tärkeissä asioissa. Kun uusimmat uutiset kertovat pidätyksistä ja uhkailuista, se kielii hallituksen uskonnonvapauden vastustamisesta. Myös, viranomaiset ovat epäluuloisia kansainvälisten järjestöjen toimia kohtaan, jotkut kristilliset järjestöt ovat joutuneet poistumaan maasta. Kun me jatkamme pyrkimystämme edistää vammaisten, köyhien, naisten, lasten ja dalitien ihmisarvoa päivittäin, rukoilettehan puolestamme!

”Iloiten te saatte lähteä matkaan, ja onnellisesti te pääsette perille.” Jes. 55:12

”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” Joh. 14:27

 

Rukousaiheita:

 • Kesän seurakuntavierailut ja Suomen loma
 • Johdatus oikeisiin päätöksiin - perheen terveys
 • DEP-projekti
 • Lähetysseuran työ Nepalissa
 • Nepalin poliittinen tilanne

Yhteystietomme:

Prakash ja Sara Dhakal

c/o FELM

G.P.O.Box 8975

E.P.C. 2250 KATHMANDU, Nepal

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

________________________________________________________________________________________________

14.7. klo 20 Paraisten kirkossa

Joel Hallikaisen kesäillan gospelkonsertti - Oli oikein onnistunut! Kiitos osallistujille!

Liput 15€ (kirkon sivuovelta).

TERVETULOA!

Lähetyksen tukiryhmä avustaa lipunmyynnissä.

______________________________________________________________________________________________________

Lähetystyön tukiryhmä kokoontui ma 9.5. klo 17 kirkkoherranviraston 2. kerroksen kokoushuoneessa. Aiheena kevään ja kesän toiminta, lähinnä kevätlaulujen ilta 26.5. - Kiitos osallistujille.

________________________________________________________________________________________________

KEVÄTLAULUJEN ILLASSA laulu raikasi torstaina 26.5. klo 18 seurakuntakodilla

Kokoonnuimme laulamaan yhdessä ja nauttimaan tarjoiluista. Tuotto kerättiin lähetystyöhön.

Timangit -kuoro lauloi ja laulatti, Reima Tuomi säesti pianolla.

Kiitos kaikille mukana olleille innokkaille laulajille!

___________________________________________________________________________________________________

KOKO SEURAKUNNAN RETKI

Tämän vuoden 2016 Suomen Lähetysseuran valtakunnalliset lähetysjuhlat ovat niin lähellä, että voimme tehdä juhlille koko seurakunnan päiväretken. Retki on lauantaina 11.6.


11.6.16  ohjelmassa (Huom: alempana erillinen ohjelma lapsille ja perheille):

http://www.lahetysjuhlat.fi/lj_fi/www/lahetysjuhlat/etusivu/ohjelma/

  Tilaisuudet ovat isossa juhlateltassa, ellei toisin mainita. Ohjelmamuutokset mahdollisia. Ohjelma on maksutonta.

- 9.00 - 10.00 Rakas Taivaan Isä, minä olen tässä, avajaismessu

Tervetulomessu kaikenkokoisille. Tyttökuoro Piritat ja Olet tässä -orkesteri. Vihtiläisiä lapsia ja nuoria. Liturgia Laura Pentti, saarna Tero Massa, kanttorit Ulla Eho-Saario ja Elina Pikkuhookana. Kolehti: Peshawarin hiippakunnan evankelioimistyö ja kristillinen kasvatus, Pakistan

- 10.30 - 11.30 Olet tässä – toivon asemalla

Puhetta ihmisyydestä ja Jumalan rakkauden muutosvoimasta monipuolisesti ja mielenkiintoisesti. Pysäkeillä vaihtuvat sekä vahvat toivon teemat ja puhujat. Keskustelua kuljettamassa eteenpäin toimittaja Mika Kriikku. Tilaisuuden juontajana pääsihteeri Mirca Kukkasniemi.

 • ”Todistamme Jumalan rajoja ylittävästä rakkaudesta.” Markus Silvola, Sakari Löytty ja Pia Ruotsala
 • ”Muutamme maailmaa oikeudenmukaisemmaksi.” Jukka Helle, Suvielise Nurmi ja Vilja Helminen
 • ”Puolustamme syrjittyjen ihmisarvoa ja -oikeuksia.” Päivi Tapaninen, Rolf Steffansson ja Anssi Almgren
 • ”Rakennamme rauhaa ja sovintoa.” Minna Saarnivaara, Timo Frilander ja Satu Kantola

- 11.45 - 12.15 Toritapahtuma, Olet tässä – turvassa, Vihdin tori

Torilla syvennellään teltassa avattuja pakolaisuusteemaan liittyviä asioita. Mitä Suomen Lähetysseura tekee pakolaisten hyväksi? Vieraana vuoden 2015 pakolaisnainen Therese Ngouth, joka kertoo pakolaisen taipaleesta uuteen kotimaahan. Etelä-Sudanista sotaa paennut Therese toimii Korson seurakunnassa lapsityössä. Hänellä olisi paljon syytä katkeruuteen, mutta hän on päättänyt kylvää ympärilleen iloa ja rakkautta.

Lähetystyöntekijä Sari-Johanna Kuittilo kertoo pakolaisten vastaanotosta Israelissa. Ja mitä tapahtuu Etiopiassa, joka on Afrikan suurin pakolaisia vastaanottava maa. Asiaa avaa Etiopian-työntekijä Sari Lehtelä.

Musiikki Cumina.

- 12.30 - 14.00 Olet tässä – yhdessä laulamassa

Kauneimmat Uudet Virret -yhteislaulutilaisuudessa laulamme virsikirjan lisävihkon kansainvälisiä lauluja Jakarandan ja Olet tässä -suurkuoron kanssa. Laulujen lomassa kuulemme maailmanlaajuisen laulavan kirkon terveisiä. Tilaisuudessa jaetaan Kaskinen-Simojoki-apuraha 2016. Kolehti: Senegalin kirkon hengellinen työ, musiikkityö.

- 13.00 - 16.00 Suomen Lähetysseuran vuosikokous, Vihdin kirkko

- 15.00 - 16.00 Olet tässä – käsi kädessä

Koko perheen iloisessa ohjelmassa mukana Vivamon lastenkylästä Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittama Häkki-näytelmä, koreografia Marika Pääkkönen. Se on kertomus ennakkoluuloista ja niiden murtumisesta. Samalla se kertoo ystävyydestä ja Taivaan isän johdatuksesta. Mukana myös Tyttökuoro Piritat Vihdistä, Nargus Azhar Pakistanista ja Liikkuva seurakunta. Kolehti: Kirkon perhetyö, Etiopia ja Viro.

- 16.30 - 17.30 Olet tässä – missä?

Raamattuopetus, Espoon piispa Tapio Luoma hahmottaa Jumalan läsnäoloa kärsimyksen, kriisien ja pakolaisuuden maailmassa. Yhteislaulua.

Rinnakkaistilaisuudet 16.30 - 17.30 Bussinkuljettajat, Kuurojen Lähetys, Opettajien Lähetysliitto, Siionin Kanteleen lauluseurat, Siionin matkalauluseurat, Siioninvirsiseurat, Suomen Pipliaseura, Suomi-Namibia-Seura, Terveydenhuoltoväki, Testamenttitilaisuus

- 18.30 - 20.00 Olet tässä – ihmisenä ihmiselle

Yllätyksellisessä ja vaikuttavassa iltashowssa olet tärkeä osa suurta kokonaisuutta. Tässä kaiken kansan showssa on väläyksiä meiltä ja muualta musiikin, taikuruuden, ilmaisun, laulun, tanssin, sanojen ja ennen kaikkea yhteisöllisyyden keinoin. Iltashown ohjelma on kokonaisuutena ainutlaatuinen ja sisällöltään monipuolinen. Tätä ei kannata jättää väliin. Kolehti: Hsinchun luterilainen seminaari, Taiwan. 20.30–21.30 Oled siin – kontserdil Esiintymässä virolaiset kuorot Lambertus ja Misjonikoor.

Rukoushetket Pyhän Birgitan kirkon raunioilla lauantaina kello 12.00 (Päivärukous/Ad. sextam), 16.00 (Taizerukous) ja 20.00 (Iltarukous/Vesper)

- - - - - Ohjelmaa lapsille, koululaisille ja perheille lauantaina 11.6.  (Osa samaa kuin edellä) - - - - -

9.00–10.00 Avajaismessu: Pääjuhlateltta

10.00–15.00 Hop on, hop off -pajat: Pappilan piha ja ympäristö, JP-netti, askartelua, köysikiipeilyä, luontopolku metsäkirkolle

11.00 Parkkis: Lastenjuhlateltta, konsertti Duo Leevi & Matti

12.00 Pysäkit: Pappila ja piha, Lastenjuhlateltta, Urheilukenttä, Hyppää mukaan pysäkeillä vauhdikkaisiin peleihin, Raamattuleikkiin, muskariin, Lasten lähetyssafarille ja eri maiden jännittäviin kertomuksiin

13.00 Parkkis: Lastenjuhlateltta, Ihmeellinen matka, tanssiryhmä Xaris Finland

14.00 Pysäkit toisen kerran

15.00–16.00 Olet tässä – käsi kädessä: Pääjuhlateltta, Koko perheen iloisessa ohjelmassa mukana Häkki-näytelmä Vivamon lasten kylästä, Tyttökuoro Piritat sekä Liikkuva seurakunta

16.30–18.00 Keidas: Lastenjuhlateltta, Perheiden picnic, musiikkia, rentoa yhdessäoloa

19.00–20.00 Olet tässä – seikkailemassa, Vihdin kesäteatteri Kesäteatterilla seikkailua koululaisille hämärtyvässä illassa


_________________________________________________________________________________________________

Sara ja Prakash Dhakal 1/ 2016                                                                                           7.3.2016

Kevätterveiset Kathmandusta!

Todella kylmä ja vaikea talvi on mennyt ja sää täällä on mukava. Sää lämpenee päivä päivältä. Protestit Etelä-Nepalissa ja Intian rajasaarto tekivät tästä talvesta vaikean. Onneksi rajasaarto on ohi ja eteläiseen Nepaliinkin on palannut rauha. Siitä huolimatta siellä on paljon asioita selviämättä. Toivotaan ja rukoillaan että poliittiset puolueet voivat istua yhdessä kestävien ratkaisujen löytymiseksi etelästä tuleville vaatimuksille.

Sara on vielä äitiyslomalla, mutta valmistautuu palaamaan tihin toukokuussa. Nea on kasvanut ja kehittynyt paljon ja on terve ja onnellinen. Niko nauttii koulustaan. Hän on oppinut paljon englantia ja tunnemme olomme siunatuiksi, kun saamme seurata lasten kasvua ja oppimista. Prakash on ollut kiireinen töissä, kuten tavallisesti.

DEP (Disable Empowerment) –projekti jatkuu hyvin. Olemme nyt työstäneet vuodelle suunniteltujen aktiviteettien toimeenpanoa. Sokeiden musiikin koulutusohjelman ryhmän jäseniä. Suurin osa jäsenistä elättää itsensä musiikilla. Prakash on ollut kiireinen Nenäpäiväryhmän kanssa yhdessä kollegansa kanssa. YLEn marraskuussa esitettävässä Nenäpäiväshowssa näkyy videoita työstämme. DEP-ohjelmassa kirjanpitoa opiskeleva Ramesh on myös kummioppilas. Pari odottaa lasta, laskettu aika on syksyllä. Teressa Juhaninmäki, kehitysyhteistyö-koordinaattorimme, oppii viittomakielistä nimeään kun hän tutustui FL:n työhön Kathmandussa. CHDW (Creative Hands of Deaf Women) on FL:n vammaistyön kumppanijärjestö, jossa kuurot nuoret naiset saavat räätäli-koulutuksen. FL-tiimi esitteli työtään ja toivotti kauan odotetun Tasaus-ryhmän tervetulleeksi. Ryhmä koostui seurakuntien työntekijöisä eripuolilta Suomea ja ryhmäläiset Tasaus-kampanjan keräyskohteisiin. Kampanjan teemana nyt on dalitien ja maattomien oikeudet. Opiskelijasta kollegaksi: Sarita Nepali, 23, on ollut tukemamme opiskelija ja on nyt töissä Forward Lookingissa. Forward Looking edistää vammaisten henkilöiden työllistymistä myös palkkaamalla heitä itse.

Olemme todella onnellisia saadessamme kertoa teille, että tuellamme on merkittäviä vaikutuksia satojen nepalilaisten vammaisten ihmisten elämään. Ja vielä tärkeämpää, olemme myös onnistuneet edistämään oikeusperustaisuutta Nepalin vammaistyössä. - Kyliin tehtävillä kenttämatkoilla perille mennään usein kävellen, koska se on ainut tapa päästä kohteeseen.

Vielä kerran, haluamme toivottaa teille kaikille oikein siunattua kevättä!

Rukousaiheita:

 • Prakashin työ
 • Saran valmius palata töihin
 • Johdatus oikeisiin päätöksiin
 • Perheen terveys
 • DEP-projekti
 • Lähetysseuran työ Nepalissa
 • Nepalin poliittinen tilanne

 

Yhteystietomme: Prakash ja Sara Dhakal c/o FELM G.P.O.Box 8975 E.P.C. 2250 Kathmandu, Nepal Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

____________________________________________________________________________________________________

Nimikkolähettimme Sara ja Prakash Dhakal palasivat Nepaliin 2. työkaudeksi 15.10.2015. Perheeseen syntyi 2.8.2015 tyttövauva, joka sai nimekseen Nea Alisa.

Viimeisin uutiskirje on joulukuulta. Siinä rukousaiheita olivat:

 • Nepalin tilanne maanjäristyksistä toipumisen ja Intian rajasaarron aikana, rajasaarron loppuminen
 • Prakashin työ
 • Johdatus oikeisiin päätöksiin ja hengellinen kasvu
 • Perheen terveys
 • Disabled Empowerment -projekti
 • Lähetysseuran työ Nepalissa

Yhteystiedot lähettiperheeseen:

Prakash ja Sara Dhakal, c/o FELM

G.P.O. Box 8975 E.P.C. 2250

Kathmandu, Nepal

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Tue työtämme: IBAN: FI38 8000 1400 1611 30

BIC: DABAFIHH, viestiksi nimet 'Prakash ja Sara Dhakal'

_____________________________________________________________________________________________

Sunnuntaikolehteja kerätään Suomen Lähetysseuran työlle mm. Nepalissa:

21.2. 'Rukous ja usko.' Teema: 'Oma pelto antaa ruokaa ja toivoa tulevaisuudesta.' Oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

3.4. 'Ylösnousseen todistajia.' Teema: 'Oma pelto antaa ruokaa ja toivoa tulevaisuudesta.' Oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

8.5. 'Pyhän Hengen odotus.' Oman seurakunnan nimikkokohteeseen.

5.6. 'Kirkko puhuu syrjäytettyjen puolesta.' Syrjäytettyjen kanssa tehtävän työn tukemiseen.

3.7. 'Rakkauden laki.' Oman seurakunnan nimikkokohteeseen.

9.10. 'Jeesuksen lähettiläät.' Oman seurakunnan nimikkokohteeseen.

27.11. 'Kuninkaasi tulee nöyränä.' Teema: 'Iloa ja turvaa maailman lapsille.' Lasten asemaa parantavaan työhön.

18.12. 'Herran syntymä on lähellä.' Oman seurakunnan nimikkokohteeseen.

25.12. 'Nyt Betlehemiin!' Oman seurakunnan nimikkolähettityöhön.

Kolehtia kännykällä

Kolehtiin on mahdollista osallistua myös lähettämällä tekstiviesti: Lähettämällä viestin LAHJA10 numeroon 16155 annat kymmenen (10) euron lahjoituksen. Vastaavasti lähettämällä viestin LAHJA5 samaan numeroon 16155 annat viiden (5) euron lahjoituksen.

Palvelu toimii TeliaSoneran, Elisan, DNAn, Saunalahden, Ainan, GoMobilen sekä TeleFinlandin liittymillä. Lahjoituksesta vähennetään operaattorikulut.

P.S. Puhelin kannattaa laittaa kirkossa äänettömälle.

*********************************************************************************************************************************

UUTISKIRJE 3 / 2015   - 22.11.2015 (loppuosasta jotain)

Hyvät ystävät,

Aika kuluu nopeammin kuin arvaammekaan ja taas on kulunut tovi kuulumisistamme. Meitä on siunattu monella tavalla. 2.8. meille syntyi tyttövauva...

Palattuamme Prakash on ollut kiireinen työssään ottaen kiinni menneitä kuukausia ja suunnitellen tulevaisuutta. Kumppanijärjestön työntekijöiden kapasiteetin vahvistaminen on ollut tärkein tehtävä nyt. FL:llä on vakavia ja tärkeitä koulutuksia vuoden loppuun asti, jotta merkittävää kehitystä tapahtuisi tulevina vuosina. Kaikesta huolimatta vammaistyö on jatkunut hyvin.

Niko on aloittanut uuden päiväkodin kansainvälisessä British Schoolissa. Aluksi hänellä oli vaikeuksia tottua uuteen kieleen ja englannin kieleen, mutta nyt on helpottanut.

Me osallistuimme pariskuntana perhetyön ohjaajien koulutukseen Nean kanssa. Koulutuksen jälkeen ymmärsimme, kuinka tärkeää perhetyö on Nepalissa. Oli mahtavaa opiskella yhdessä Nepalin kirkon vastuunkantajien kanssa. Toivomme, että saamme tilaisuuden jatkaa koulutusta ja soveltaa opittua työssämme tulevaisuudessa.

Nepal on (taas) keskellä kriisiä. Nepalin hallitus onnistui pääsemään yhteisymmärrykseen ja saattamaan vihdoin voimaan kauan odotetun perustuslain 20.9.2015. Tämän jälkeen Intia loukkaantui pienestä roolistaan uuden perustuslain voimaan asettamisessa ja voimaan saattamisessa. Jälleenrakennusprosessikin on häiriintynyt Intian sulkiessa rajan, mikä on johtanut humanitääriseen kriisiin. Tämän kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälistä tukea ja rukouksia. Tällä hetkellä Nepalissa vallitsee mm. kaasu- ja polttoainepula, mikä vaikeuttaa ruoanlaittoa, liikennettä ja teollisuuden toimimista. Se vaikuttaa kaikkeen, myös turismiin. Nepalit odottavat kärsimättöminä saarron loppumista ja tuonnin vapautumista. Monien nepalilaisten elämään tämä on vaikuttanut enemmän kuin koetut maanjäristykset.

Päättääksemme kirjeen positiivisella ilmoituksella, hajuamme kertoa, että Lähetysseuran Nepalin tiimi, FELM Nepal, on vihdoin allekirjoittanut projektisopimuksen Nepalin hallituksen kanssa 4.11.2015. Tämä oli työn jatkumisen kannalta välttämätöntä, ja johtaa toivottavasti myös työviisumien saamisen helpottumiseen - niiden saaminen on ollut viime aikoina haastavaa. Kiitos rukouksistanne ja Herralle tästäkin!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nepalin maanjäristys on ajanut tuhanneet perheet kodeistaan

Voimakas maanjäristys ja lukuisat jälkijäristykset ovat ravistelleet köyhää Nepalia. Maanvyörymät ovat tuhonneet taloja, katkaisseet teitä sekä viestiyhteyksiä. Järistys ona vaatinut tuhansia kuolonuhreja ja ajanut sairaalat kapasiteettiensa äärirajoille.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista, jonka vuoksi valtion mahdollisuudet auttaa kansalaisiaan ovat heikot.

"Juuri nyt järistyksen uhrit tarvitsevat suojaa, vettä, ruokaa sekä hygieniatarvikkeita. Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti", kertoo Suomen Lähetysseuran Nepalin vt. aluepäällikkö Heikki Takko.

Vaikeiden olosuhteiden vuoksi tuhojen laajuus on vasta selviämässä. Takko kuvailee pääkaupungin muistuttavan sotatannerta ja on huolissaan erityisesti lasten tilanteesta katastrofin jaloissa.

Voit auttaa soittamalla katastrofinumeroon 0600 11320 (puhelun hinta 20,28 e + paikallispuhelumaksu)

Lahjoituksesi auttaa. Avullasi hätää kärsivät saavat väliaikaisen asumuksen, lämpimiä peittoja, terveydenhuoltoa uhreille. Avullasi estät kulkutautien leviämisen. Puhdasta vettä tarvitaan.

Lähetysseura auttaa katastrofin uhreja yhdessä Luterilaisen maailmanliiton kanssa sekä paikallisten kumppanikirkkojen ja -järjestöjen kautta.

Lähimmäisemme Nepalissa tarvitsevat apuamme ja rukouksiamme. Lämmin kiitos, että välität.

Seppo Rissanen, toiminnanjohtaja

*******************************************************************************

-Nimikkolähettimme Sara ja Prakash Dhakal työskentelevät  Nepalissa  ja jatkavat siellä Riikka Vuoristo-Virran ja Pasi Virran työtä. Prakash toimii vammaistyön neuvonantajana Forward Lookingissa, paikallisessa vammaistyön järjestössä ja äitiyslomalla oleva Sara toimii Lähetysseuran harjoittelijakoordinaattorina. Niko (3v.) käy paikallista montessoripäiväkotia.

 

LÄHETYSSANOMAT 1/2015, 9.3.2015

Uutiskirje on luettavissa Suomen Lähetysseuran verkkosivuilla. Kirjeen rukousaiheet olivat seuraavat:

-Prakashin työ

-Perheen terveys: Saran raskaus ja terveys sen aikana

-DEP-vammaisten voimaannuttamisprojekti

-Lähetysseuran työ Nepalissa

 

LÄHETYSSANOMAT 7/2014

Kummioppilaasta Lähetysseuran työntekijäksi

Opiskeltuani ja työskenneltyäni ulkomailla, pääasiassa Suomessa, lähes vuosikymmenen ajan, palasin kotimaahani Nepaliin, työhön vammaisten ihmisten parissa. Toimin SLS:n tukemana Forward Looking-järjestössä, joka on yksi sen yhdeksästä nepalilaisesta kumppanuusjärjestöstä.

Kun helmikuussa jätin vaimoni Saran ja poikani Nikon kanssa taaksemme Järvenpään-kotimme, ensimmäinen ajatukseni Nepaliin saavuttuamme oli: " Nyt olet taas kotona." Vähän ajan kuluttua minusta alkoi kuitenkin tuntua, ettei se ehkä olekaan aivan totta. En nauttinutkaan elämästä, jota olin koti-ikävän vallassa muistellut Suomessa. Tunsin itseni vähän ulkopuoliseksi ja stressaantuneeksi.

Taloomme asettuminen ja tulostani ilmoittaminen sukulaisilleni vei pari viikkoa. Suurin osa ajastani meni kuitenkin sen pohtimiseen, miten vaimoni Sara ja poikani Niko sopeutuisivat tähän paikkaan, jossa itsekin tunsin olevani vähän eksyksissä. Muutaman viikon kuluttua olin kuitenkin jo uppoutunut työtehtäviini. Siitä lähtien olen pitänyt kovasti työstäni Lähetysseuran neuvonantajana vammaistyössä. Sarakin on jo aloittanut työnsä harjoittelijoiden ohjaajana, ja Niko viihtyy päiväkodissa. Kummankin kielitaito on parantunut selvästi.

Minua on innostanut Lähetysseuran työntekijänä aloittaessani erityisesti se taloudellinen tuki, jota saamme suomalaisilta. Se menee suoraan kohteisiin. Kuukausittain tuemme 401 kummioppilasta, joista 349 on vammaisia opiskelijoita, aina alakoulusta yliopistoon asti. Tuemme vammaisjärjestöä DPO:ta sekä vertaistukiryhmiä tarjoamalla neuvontaa, ammatillista koulutusta ja valmiuksia tulojenhankintaan.

Olen nauttinut jokaisesta päivästä, sillä Lähetysseura antaa työntekijöilleen ja kumppaneilleenkaiken mahdollisen tuen ja vapauden toimia eri tavoin vammaisten elinolojen parantamiseksi.

Olin yksi ensimmäisistä Lähetysseuran nepalilaisista kummioppilaista vuonna 1988. Opiskelin tuolloin Gandaki Boarding Scholl-sisäoppilaitoksessa. Pitkän Lähetysseura-suhteeni takia olen otettu siitä, että saan palvella Lähetysseuraa, joka on edistänyt niin paljon sekä sosiaalista että hengellistä hyvinvointiani.

Monista hyvistä asioista huolimatta tunnen ajoittain eläväni vielä keskellä paluusokkia. Kaukana Nepalista asuessani minulla oli ajatuksia siitä, miten elämä kotimaassani on muuttunut, mutta palattuani olen tajunnut miten itse olen muuttunut. Nyt ymmärrän mitä Sara tarkoittaa sanoessaan, että minusta on tullut suomalainen. Ystäväni ja perheeni olettavat minun olevan samanlainen kuin vuosia sitten. He eivät ehkä käsitä, että muuttuneet elämänkuvioni ja sopeutumisprosessini eivät ole olleet helppoja. Turhaudun, kun en voi vastata ystävieni ja perheenjäsenteni odotuksiin ja tarpeisiin. Silti kokemus Jumalan johdatuksesta, rakastava perhe, minusta välittävät työtoverit ja minua rukouksin tukevat ihmiset saavat oloni tuntumaan turvalliselta ja siunauksen ympäröimältä.

Prakash Dhakal, SLS:n vammaistyön neuvonantaja, Nepal

 

Ilmebulan orpokodin kummikirje 2/ 2013

Tervehdys Tansaniasta!

Sadekausi on alkanut täällä Etelä-Tansaniassa ja joulu lähestyy. Joulun lähestyminen ei näy täällä samalla lailla kuin Suomessa- joululaulut eivät soi kaikkialla eikä jouluvaloja ole näkyvillä- mutta kyllä suurta juhlaa silti odotetaan. Se on monille katko tavalliseen arkeen. Tärkeää on kuulla joulun sanomaa ja syödä hyvin yhdessä läheisten kanssa. Joululahjoja ei juuri harrasteta, mutta lapset saavat yleensä jouluksi uudet juhlavaatteet.

Vierailimme Ilmebulan orpokodissa työtoverini kanssa viime viikolla. Meitä oli vastassa iloinen lapsilauma, joka oli orpokodin kuistilla ulkoilemassa. Paikalla oli kaksi vapaaehtoista, jotka olivat tuoneet heidät ulos ja jotka siellä leikkivät heidän kanssaan ja pitivät sylissään niin montaa kuin ikinä mahtui. Meillekin tuli heti syliin lapsia. Lasten sylin tarve on suuri. Tänä syksynä orpokodissa on ollut useita eri-ikäisiä vapaaehtoisia Suomesta. Se on lasten kannalta ihana asia ja helpottaa paljon orpokodin henkilökunnan työtä. Henkilökuntahan huolehtii lastenhoidon lisäksi myös pyykinpesusta, siivouksesta ja ruoanlaitosta. Vapaaehtoiset voivat käyttää aikansa lasten hoitamiseen ja heidän kanssaan olemiseen.

Lapsia Ilembulan orpokodissa oli viime viikolla yhdeksän, kuten edellisen vierailunkin aikaan. Osa silloisista lapsista on jo mennyt sukulaistensa hoitoon ja heidän tilalleen on tullut uusia lapsia. Osa nykyisistä lapsistakin jättää pian orpokodin ja lähtee elämään sukulaistensa kanssa. Viikonloppuna saimme tiedon, että orpokodin lapsiluku oli lisääntynyt kahdella. Pienet kaksospojat ovat liittyneet joukon jatkoksi. He ovat neljän kuukauden ikäisiä ja sairauden takia äiti ei tällä hetkellä voi huolehtia heistä.

Tämä kirje on viimeinen Ilembulan orpokodin kummikirje. Lähetysseuran tuki orpokodille päättyy tämän vuoden lopussa. Moni teistä kummeista on ollut mukana alusta asti, vuodesta 2004 alkaen. Ilembulan sairaalan ja orpokodin väki kiittää teitä pitkäaikaisesta tuestanne tälle työlle. Tukemalla Ilmebulan orpokodin toimintaa olette tukeneet lukemattomien tansanialaisten lasten kasvua ja kehitystä ja olleet osaltanne rakentamassa heille hyvää tulevaisuutta.

Lämmin kiitos!

Vaikka kummituki Ilembulan orpokodille päättyy, rukous orpokodin lasten ja henkilökunnan puolesta on edelleen tärkeää.

Toivotan teille siunattua joulujuhlaa ja onnellista vuotta 2014!

Me lepset pienet riennämme

Nyt Betlehemin seimelle.

Valosi, Jeesus, loistaa suo ja jouluriemu meille tuo. (virrestä 32)

Lämpimin terveisin, Riikka Gammelin

 

Ilembulan orpokodin kummikirje 1/2013

Njombessa 30.5.2013

 

Hyvät kummit!

Vierailin viime viikolla Ilembulan orpokodissa. Siellä on tällä hetkellä yhdeksän lasta. Viime käyntini jälkeen siellä oli lähtenyt sukulaisten hoiviin useampi lapsi ja myös useita uusia lapsia on tullut. Tällä hetkellä orpokodin nuorin on kahden kuukauden ikäinen Hekima ja vanhin tässä kuussa kaksi vuotta täyttänyt Anna. Anna odottaa päivänä minä hyvänsä isäänsä hakemaan häntä kotiin. Näistä yhdeksästä kolme osaa kävellä ja yksi on konttaava.

Kun menin katsomaan orpokodin lapsia tiistaiaamuna, siellä oli meneillään aamukylvetykset. Joka aamu kaikki lapset pestään pesuhuoneessa ja sitten heidät rasvataan ja puetaan siihen tarkoitetun sängyn päällä. Hoitajat ovat asetelleet vaate- ja vaippapinot etukäteen valmiiksi viereiselle pöydälle ja siitä sitten valitaan kullekin sopivat. Käytössä on tietenkin kestovaipat ja orpolaan hiljattain lahjoituksena saadut pesukone ja kuivausrumpu ovatkin tulleet todelliseen tarpeeseen. Pian aamupesujen jälkeen on maidonjuonnin aika. Isoimmat lapsista juovat itse, pienimpiä hoitajat juottavat kupeista. Alle puolen vuoden ikäiset saavat äidinmaitokorviketta, muut lehmänmaitoa.

Yksi vanhimmista lapsista on kehitysvammainen puolitoistavuotias Luka. Häm on myös sokea. Ilembulan sairaalassa lyhyen aikaa työssä ollut suomaliainen fysioterapeutti oli tehnyt seinälle ohjeet Lukan käsittelyyn hoidettaessa ja suunnitteilla on myös, että Luka menee kunotoutusjaksolle läheiseen vammaisten lasten kuntoutuskeskukseen hoitajan kanssa. Juuri kun olin käymässä orpokodissa, hoitajat miettivät asian käytännön järjestelyjä yhdessä sairaalan ylihoitaja Grace Mhagaman ja eläkkeellä olevan lastenlääkäri Leena Pasasen kanssa.  Tällä hetkellä orpokodissa ei ole hiv -positiivisia lapsia.

Ilembulan orpokodilla on tällä hetkellä yhteensä 32 kummia ja kummiryhmää. Monet teistä ovat olleet mukana kummiohjelman alusta alkaen, vuodesta 2004. Lähetysseura on lähivuosien aikana lopettamassa useita vuosikymmeniä jatkunutta tukeaan Eteläiselle hiippakunnalle, jonka työtä myös Ilembulan sairaala ja orpokoti ovat. Työtä suunnataan Tansanisassa alueille, joilla kristittyjen määrä on vähäisempi ja luterilaisen kirkon työ on vähemmän vakiintunutta. Ilembulan orpokodin osalta kummituki jatkuu tämän vuoden loppuun asti.

Teille kummeille tullaan syksyllä ehdottamaan uutta kummikohdetta. Maarit Mäenpää Lähetysseuran kummitoimistosta kertoo, että tällä hetkellä Tansanian kummikohteiden osalta suurin tarve on maasaityttöjen kummiohjelmassa Morogorossa. Siellä ei ole vielä riittävästi kummeja. Kummikohteisiin voi myös tutustua osoitteessa www.suomenlähetysseura.fi/kummit.

Lämmin kiitos uskollisesta tuestanne Ilembulan orpokodin lapsille! Tukenne on ollut ja on hyvin merkittävää. Syksyn kummikirjeessä tulee vielä kuulumisia orpokodin elämästä.

Siunattua kesää!

Lämpimin terveisin, Riikka

 

Ilembulan orpokodin kummikirje 2/ 2012, kirj. Riikka Gammelin

Njombessa 5.12.2012

Hyvät kummit,

Kun kävin marraskuun puolessavälissä Ilembulassa, orpokodissa oli 8 lasta. Vanhimmat ovat kohta 2-vuotiaita ja nuorimmainen 4:n kuukauden ikäinen. Lapsia on siis vähemmän kuin mitä yleensä. Tunnelma oli rauhallisempi kuin normaalisti ja kun siellä vielä on nyt useita vapaaehtoisia hoitajien lisäksi, lapset saavat paljon syliä ja huomiota!

Vanhimmat lapset ovat kaksoset Emi ja Hamaton, tyttö ja poika, jotka pian menevät isänsä hoitoon. Se tapahtunee joulun jälkeen. Kaikilla Ilembulan orpokodissa tällä hetkellä olevilla lapsilla on isä, jonka luo mennä vähän vanhempana, kukaan heistä ei ole täysiorpo tai löytölapsi.

Orpokodin kuopus on McDonald. Muut lapset ovat nimeltään Adela, Wema, Enivo, Anna ja Raymond. Adelaa ja McDonaldia lukuunottamatta kaikki lapset osaavat kävellä. Joukossa on tietenkin vilkkaampia ja hiljaisempia. Vapaaehtoisten kanssa lapset ulkoilevat; joskus he ottavat lapsen liinaan ja kantavat selässä tai sitten vain kaikki lapset leikkivät ulkona katoksessa.

Kiitos tuestasi ja rukouksistasi Ilembulan orpokodin lasten ja hoitajien puolesta! Moni lapsi on kummien avulla saanut hyvän alun elämälleen.

Lämpimin terveisin, Riikka

 

Ilembulan orpokodin kummikirje 1/2012, kirj. Riikka Gammelin

Njombessa 3.5.2012

Hyvät kummit!

Sadekausi on lopuillaan ja kaikkialla on vihreää. Vierailin Ilembulassa ja Ilembulan orpokodissa pääsiäislauantaina. Kotoani Njombesta on Ilembulaan matkaa noin 100 kilometriä ja reitti on varsinkin tähän aikaan vuodesta hyvin kaunis. Auringonkukkapellot loistavat keltaisina.

Ilembulan orpokodissa on tällä hetkellä 11 lasta. 3-vuotias Faraja-tyttö, joka tuli orpokotiin vastasyntyneenä löytölapsena, on viimein päässyt asumaan pysyvästi adoptiovanhempiensa luokse. Vanhimmat lapset ovat nyt parivuotiaita ja kukaan lapsista ei vielä kunnolla puhu. Useat lapsista sen sijaan kävelevät ja juoksevat, joten vilinää riittää.

Kiitos tuestasi Ilembulan orpokodille ja siunattua kesää!

Lämpimin terveisin, Riikka

Riikka Gammelin

Box 490, Njombe, Tanzania   tai riikka.gammelin at felm.org

Kummina olet korvaamaton!

 

Ilembulan orpokodin kummikirje 2/2011, kirj. Riikka Gammelin

Njombessa 12.12.2011

Hyvät kummit!

Olin toissaviikolla muutaman päivän Ilembulassa ja vietin joka päivä aikaa orpokodissa. Siellä on parin kuukauden ajan työskennellyt suomalainen vapaaehtoistyöntekijä, jonka tehtävänä on ollut auttaa hoitajia lastenhoidossa ja aivan erityisesti toimia ylimääräisenä sylinä. Lapsia on tällä hetkellä 12 ja vuorotyötä tekeviä "mamoja" kymmenen. Kun mamoista korkeintaan kaksi on kerrallaan vuorossa ja kun heidän töihinsä kuuluu lastenhoidon lisäksi ruoanlaitto, pyykinpesu ja siivous, voi ymmärtää, että ylimääräinen aikuinen on tervetullut. Vapaaehtoisen kanssa vähän isommilla lapsilla on ollut myös mahdollisuus päästä vuorotellen ulkoilemaan.

Orpokodin lapset ovat kaikki pieniä. Vanhin on kolmevuotias Faraja, nuorin kolmikuukautinen Wema ja iältään siltä väliltä ovat kaksoset  Emi ja Hamaton, kaksi Deboraa, Anna, Raymond, Imani, Israel, Neema ja Enivo. Lapsissa on ryömivää, konttaavaa ja kävelevää. Lapsista vain Faraja osaa kunnolla ilmaista itseään puhumalla ja hän onkin sanavalmis tyttö.

Lasten päivä rytmittyy aamupesun, pukemisen, ruokailujen, vaipanvaihtojen ja päiväunien mukaan. Siinä välissä lapset touhuavat ja leikkivät, kukin ikänsä mukaan. Mamojen päivät ovat täynnä työtä, lastenhoidon ohessa kun täytyy tehdä muutkin päivän työt. Mamojen lisäksi orpokodilla auttaa päivittäin Jordan, jonka tehtäviin kuuluu pihatyöt ja halonhakkuu. Ilembula on melko lämmintä aluetta, mutta polttopuuta tarvitaan ruoanlaittoon ja veden lämmittämiseen. Useimmilla orpokodin lapsista on tiedossa olevia sukulaisia ja tarkoitus on, että lapsi palaa suvun pariin 2-3 vuoden iässä. Joskus jonkun lapsen isä tai muu sukulainen käy vierailemassa orpokodilla.

Lämmin kiitos tuestasi Ilembulan orpokodin lapsille tänäkin vuonna. Olet mahdollistamassa sen, että nämä lapset saavat hyvän ja turvallisen alun elämälleen.

Lämpimin terveisin, Riikka

Riikka Gammelin, Box 490, Njombe, Tanzania


Viimeksi päivitetty 04.12.2017 09:51
 
 
 
© 2018 Pargas kyrkliga samfällighet / Paraisten seurakuntayhtymä
Planning & design: SydWeb